Skip to main content

Press

Projecte dirigit per Albert Verdaguer podria reduir en un 40% el consum d’aigua en producció de neu

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), que gestiona sis estacions d’esquí catalanes, desenvolupa actualment una tecnologia pionera en producció de neu que provarà els propers tres anys a les seves instal·lacions i que podria suposar un estalvi del consum d’aigua i energia d’un 40%. El president de FGC, Toni Segarra, i el responsable de la divisió de turisme, Toni Sanmartín, han avançat aquesta informació durant la presentació de la temporada d’hivern. Sanmartín ha explicat que el projecte s’anomena Laboratori de la neu i ha detallat que es tracta d’un estudi únic a Europa per millorar l’eficiència en aquest àmbit, clau actualment per a la viabilitat de les estacions d’esquí.

ICMAB-CSIC
ICMAB-CSIC
09 November 2023

El treball el dirigeix Albert Verdaguer, de l’Institut de Ciències de Materials de Barcelona (Icmab-CSIC), compta amb una subvenció del Ministeri de Ciència i Innovació a través dels fons Next Generation i s’ha provat amb èxit en espera de fer-ho en condicions reals. Verdaguer, de la seva banda, ha detallat que el projecte es prolongarà fins al 2026 i que FGC permetrà aquesta prova a les estacions d’esquí per certificar la viabilitat de la nova tecnologia. Toni Sanmartín ha concretat que la nova tecnologia augmenta el punt de congelació de l’aigua, que passa de -4 graus a -2 per a la producció de neu gràcies a una mineralització induïda. Es passa, a més, d’aprofitar un 75% de la neu de canó a un 100%, amb el consegüent estalvi en aigua i energia, i el primer test es farà aquesta temporada a l’estació de La Molina (Cerdanya).

MORE INFO: https://surfaces.icmab.es/snowmaking-project/


 

Acte de Premsa FGC: Presentació temporada 2023-2024

Albert Verdaguer i Laura Rodríguez (ICMAB) amb Antoni Sanmartí, Director d'FGC Turisme (a l'esquerra) i Antoni Segarra, President d'FGC

IMG20231108183320

IMG20231108185620

Hits: 1073